Sinonime: prezervarea fertilitatii, timefreeze, autoconservarea ovocitelor
Conservarea fertilităţii: crioprezervarea ovocitelor prin vitrificare
Tehnica folosita care permite conservarea fertilitatii se numeste vitrificare, ceea ce inseamna o congelare ultrarapida. Astfel, prin congelarea ovocitelor astazi, capacitatea actuala de procreare a acestor ovocite se va mentine intacta pana la momentul utilizarii lor.
Conceptul este clar: pentru ovocite timpul se opreste prin congelare
Metoda este în mod special folositoare şi eficientă datorită rezultatelor încurajatoare atât pentru supravieţuirea ovocitelor crioprezervate după decongelare cât şi pentru fertilizare. Femeile a căror fertilitate este ameninţată (ex: cancer) şi acelea care au amânat naşterea unui copil din motive sociale (carieră, găsirea unui partener) pot acum continua în siguranţă cu crioprezervarea ovocitelor. Ȋn 1986 Chen et al. a anunţat naşterea primului copil survenit prin crioprezervarea ovocitelor. Această realizare a fost o piatră de hotar importantă în domeniul tehnologiei reproducerii asistate şi criobiologiei. Dar curând anunţurile iniţial optimiste au fost urmate de griji, deoarece fiecare nouă încercare a profesioniştilor a eşuat. Aceste încercări au fost marcate de o rată de supravieţuire extrem de joasă şi chiar o şi mai redusă rată de succes. Dificultăţile au fost asociate cu natura specifică ovulului şi devreme ce nu au putut fi depăşite, procesul de crioprezervare a ovocitelor nu şi-a găsit iniţial aplicaţie clinică.
Aproape simultan, crioprezervarea spermei şi a embrionului a cunoscut un progres semnificativ beneficiind de aplicaţia clinică cu rezultate foarte pozitive. A rămas totuşi o nevoie puternică de a găsi o modalitate pentru menţinerea fertilităţii feminine, mai ales pentru femeile tinere, fără copii, care se confruntă cu o probabilitate mare de pierdere sau o reducere semnificativă a capacităţii lor reproductive. Aceste presiuni au îndemnat cercetătorii să exploreze noi metode de crioprezervare. Dintre numeroasele programe experimentale testate, vitrificarea părea să fie cea mai potrivită şi eficientă pentru crioprezervarea ovocitelor. Modificări succesive ale metodei au condus la rezultate tot mai perfecţionate.
Astăzi crioprezervarea ovocitelor este un obiectiv realizabil şi de aceea permite menţinerea fertilităţii femeii. Datele ştiinţifice indică faptul că peste 95% dintre ovocitele care intră în procesul de crioprezervare supravieţuiesc după decongelare şi pot fi folosite în siguranţă pentru fertilizare, atingând rate de fertilizare echivalente cu cele ale ovocitelor proaspete.
Cui i se adreseaza procedura de crioconservare a ovocitelor?
Ideal este ca femeile care intentioneaza sa-si amane maternitatea sa ia in considerarea optiunea de a-si crioconserva ovocitele pana ajung la varsta de 35 ani, pentru ca, incepand cu aceasta varsta, fertilitatea se diminueaza mult mai rapid. Crioconservarea ovocitelor la femeile peste 40 ani nu este recomandata.
Cum se desfasoara procedura de crioconservare a ovocitelor?
Doamnele care opteaza pentru crioconservarea ovocitelor trebuie mai intai sa se programeze la un consult ginecologic cu un specialist in fertilitate, care, in urma unei evaluari generale, va stabili ce tratament de stimulare hormonala ar trebui sa urmeze.
Durata tratamentului variaza intre 10-12 zile in medie si consta in injectii subcutanate. Monitorizarea ovarelor se face ecografic de catre specialistul care urmareste pacienta. In principiu, este nevoie de 3 ecografii pe durata unui ciclu.
Ciclul se termina in ziua cand este programata punctia foliculara. Aceasta interventie are o durata de aproximativ 20 minute si se desfasoara sub o usoara sedare. Ovocitele sunt prelevate si crioconservate in aceeasi zi pana atunci cand pacienta va avea nevoie de ele. Recomandarea pentru pacienta care urmeaza aceasta interventie este ca in acea zi, dupa punctie sa se odihneasca si sa evite efortul prea mare.
In viitor, cand aceste ovocite vor fi utilizate, vor fi decongelate, apoi inseminate in laboratorul FIV cu mostra de sperma a partenerului. Apoi, dupa cateva zile, va avea loc transferul embrionar al carui rezultat va depinde in principiu de varsta la care ovocitele au fost congelate.”