1. FIV CU DONARE DE OVOCITE

Căror cupluri se adresează programul de donare a ovocitelor?

Programul de donare a ovocitelor este potrivit pentru cuplurile care au probleme precum:

  • Menopauză timpurie sau pre-menopauză
  • Eşec repetat al FIV
  • Istoric al avorturilor spontane
  • Istoric al lipsei calităţii ovocitelor
  • Istoric al bolilor ereditare
  • Nici un răspuns la tratamentele de stimulare ovariană
  • Vârsta avansată, la femeile peste 40 ani

Situatia in Romania

Din pacate, in Romania nu exista o legislatie clara cu privire la donarea de ovocite, motiv pentru care nu s-a putut construi o expertiza in acest domeniu. Din acest motiv, majoritatea cuplurilor aleg o alta destinatie, cu renume si traditie in reproducerea umana asistata, tari in care legislatia este foarte stricta iar acest lucru creste credibilitatea unitatilor specializate.

In pincipiu, tarile de referinta pentru acest tip de tratament sunt Grecia si Spania. Aceste destinatii, pe langa faptul ca dispun de personal supraspecializat in reproducerea umana asistata opereaza sub reguli foarte clare, impuse de stat si primesc controale periodice pentru a-si mentine autorizatia de functionare ca unitati FIV. Donatiile sunt sub anonimat, iar limita de varsta pentru femeile care doresc sa primeasca ovocite donate este de 50 ani.

DERULAREA PROCESULUI DE SELECTIE A DONATOARELOR

Cum sunt testate donatoarele?

Candidata donatoare pentru a fi acceptata în program trebuie să aibă sub 30 ani, sănătoasa,  fără istoric medical sau familiar semnificativ. Ȋnfăţişarea exterioară (culoarea părului, a ochilor, înălţimea, greutatea) este înregistrată pentru a facilita găsirea donatoarei potrivite pentru fiecare recipienta.

In clinicile FIV de renume, cu cele mai inalte standarde de calitate (Temos, ISO, etc) candidatele donatoare sunt testate pe 5 nivele:

 

 

Nivelul 1

Informare: Candidata donatoare este informata cu privire la cerinţele programului, medicaţia pe care trebuie să o ia pentru procesul de colectare a ovocitelor, potenţialele riscuri şi cadrul legal.

Nivelul 2

Istoric detaliat: Un istoric foarte detaliat al trecutului lor va fi completat pentru fiecare donatoare, incluzand stil de viaţă, familie şi nivel de educaţie

Nivelul 3

Examinare medicală: Candidatele donatoare sunt supuse la o serie de teste genetice şi hematologice pentru a stabili daca sunt într-o stare de sănătate bună fizică şi reproductivă. Aceste examinări includ:

  • Bolile infecţioase (Hepatită B, Hepatită C, VDRL, HIV I şi II)
  • Grupa de sânge şi factorul Rh
  • Hemoleucograma completa
  • Anemia
  • Fibroză chistică
  • Control hormonal
  • Mecanisme de coagulare
  • Test Papanicolau

Ȋn final li se face o examinare ecografică intravaginală pentru a determina poziţia precisă şi funcţionarea ovarelor.

Nivelul 4

Teste genetice

Testarea genetică a tuturor potenţialelor donatoare de ovocite este o parte foarte importantă a evaluării lor. Scopul este acela de a maximiza şansele pentru o sarcină sănătoasă şi un copil sănătos.

Toate potenţialele donatoare trec printr-o serie de paşi in cazul clinicilor specializate FIV din Grecia si Spania:

 

 

PASUL 1: INTERVIUL

Sunt conduse interviuri fata in fata, detaliate, cu toate donatoarele de ovocite de către un personal specializat. Aceste interviuri includ si discutia privind un istoric familial detaliat. Potenţialele donatoare de ovocite cu un istoric familial al unor patologii precum diabetul, bolile cardiovasculare sau diferite tipuri de cancere sunt excluse.

PASUL 2: CARIOTIPUL

Testarea cariotipului este efectuată ca parte a evaluării iniţiale a donatoarei de ovocite. Mai puţin de 5% dintre toţi indivizii sănătoşi sunt purtătorii unei anomalii cromozomiale şi pot transmite un defect cromozomial prin gameţii lor embrionilor rezultaţi. Rezultatul este un risc crescut de avort spontan sau un copil cu o afecţiune cromozomială. Toate potenţialele donatoare de ovocite cu o anomalie cromozomială sunt excluse.

PASUL 3: TESTAREA MUTAŢIILOR GENETICE FRECVENTE

Fibroza chistică şi talasemia sunt două dintre cele mai frecvente boli genetice regăsite la populaţia caucaziană. Ȋn ciuda faptului că este sănătos, purtătorul uneia dintre aceste probleme genetice are 50% şanse să transmită defectul genetic copilului său. Ȋn cazul în care partenerul este de asemenea purtător există un risc de 25% pentru a avea un copil afectat. In clinicile din Grecia si Spania, toate donatoarele de ovocite sunt testate în mod curent pentru talasemie şi fibroză chistică. Potenţialele donatoare care sunt diagnosticate ca fiind purtătoare sunt excluse.

SCREENING GENETIC SUPLIMENTAR

Pentru anumite probleme genetice: Grupuri etnice diferite tind să fie purtătoarele unor probleme ereditare specifice. Teste genetice pentru anumite probleme precum anemia Fanconi, boala Tay-Sachs, sindromul x fragil şi hemofilia pot fi făcute pe baza istoricului şi fundalului etnic al donatorului sau cuplului.

Screening genetic extins al purtătorului: Fiecare individ sănătos poate purta cu sine un număr de mutaţii genetice rare. Partenerii care sunt purtători de mutaţii ale aceleiaşi gene au un risc de 25% de a avea un copil afectat. Screeningul genetic al potenţialului donator purtător implică diagnosticarea mutaţiilor multiple, incluzând mai multe sute de boli genetice. Scopul acestui test extensiv este acela de a reduce la minim riscul unui copil afectat şi a proteja sănătatea viitoarei familii.

Nivelul 5

Screening psihologic

In clinicile din Grecia si Spania cu care colaboram se  aplică testul psihometric MMPI-2 tuturor donatoarelor de ovocite!

Screeningul psihologic al donatoarelor este menit să investigheze şi să tragă concluzii cu privire la stabilitatea cognitivă şi emoţională precum şi funcţinalitatea personalităţii lor. Testul MMPI-2 este condus de către un psiholog clinic calificat şi constă în două părţi: interviul clinic şi testul de personalitate psihometric.

 

  1. INTERVIUL CLINIC

Potenţialele donatoare de ovocite sunt întrebate despre: factori demografici, istoric medical personal şi familial, abuzul de droguri sau alcool, probleme sexuale, educaţie, instruire vocaţională, relaţii interpersonale, activităţi sociale, condiţii de viaţă.

 

  1. TESTUL DE PERSONALITATE PSIHOMETRIC

Tuturor donatoarelor de ovocite li se solicită să completeze „Chestionarul MMPI-2 Minesota de Personalitate în mai multe trepte”. Testul este cunoscut ca fiind cel mai valid și sigur test de personalitate din lume. Testul dureaza 1 ½-2h și evalueaza (i) nivelul de sinceritate al persoanei care răspunde (daca persoana răspunde veridic sau nu) și (ii) simptomele disfuncției personale sau sociale (în ce măsură persoana care raspunde posedă o stabilitate cognitiva și emoțională la nivel personal și interpersonal).

Evaluare psihologica și potrivirea potențialei donatoare este considerată la fel de importanta ca și potrivirea clinica. 20% în plus dintre potentialele donatoare de ovocite sunt excluse după testul MMPI.

Doar 40-50% dintre potențialele candidate trec cu succes cele cinci etape ale evaluării și ajung pe lista donatoarelor.

 

 


FIV
back to top