Caror cupluri se adreseaza programul FIV cu donare de sperma? 

In cazurile de infertilitate masculina definitiva, respectiv cazurile pentru care nu exista nici un tratament sau tehnica medicala care sa o poata remedia:

  • Cazul cel mai frecvent este cel de azoospermie. Aceasta problema este cauzata fie de o anomalie cromozomiala, o dereglare hormonala sau un antecedent infectios (Azoospermia este definită ca absenţa spermatozoizilor la ejaculare pentru cel puţin două eşantioane de spermă.)
  • Prezenta unei boli genetice grave care poate fi transmisa copilului

Asadar, donarea de sperma este necesara in anumite cazuri pentru reusita reproducerii asistate. In clinicile specializate cu care colaboram exista o experienta bogata in gestionarea cazurilor de FIV cu donare de sperma.

Acestea colaboreaza cu banci de sperma recunoscute si agreate in strainatate, in special in tarile nordice. Bancile isi selecteaza donatorii conform unor criterii foarte stricte atat din punct de vedere al fertiitatii cat si a starii generale de sanatate.

Donatorii trebuie sa aiba pana in 45 ani si sa treaca de toate testele genetice si analizele complete de sange pentru a se putea califica pentru donare.

Fisa donatorului va cuprinde informatii esentiale despre culoarea pielii, a ochilor, a parului, grupa sanguina, morfologie, rezultatul analizelor, etc. Se va putea astfel selecta cel mai bun profil medical si morfologic al donatorului care sa corespunda cu criteriile solicitantului.

Examinarea şi tratamentul problemelor de fertilitate la barbati

Analizarea spermei folosind criteriile Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii (WHO) 2010

 

Analiza precisă a calităţii mostrei de spermă este crucială pentru cuplurile care au dificultăţi în concepere.

Diagrama spermei verifică:

Numărătoarea volumului. Volumul spermei ejaculate atunci când colectarea eşantionului este completă determină în mod indirect buna funcţionare a organelor reproductive precum prostata şi spermatozoizii. Volumul eşantionului testat ar trebui să fie între 1.5 şi 6ml.

Numărătoarea spermatozoizilor. Numărul spermatozoizilor produşi într-o ejaculare determină în mod indirect nivelul funcţiei testiculare la un bărbat. Conform celor mai recente criterii ale WHO numărul spermatozoizilor ar trebui să depăşească 15 milioane per mililitru.

Motilitatea spermatozoizilor. Spermatozoizii sunt caracterizaţi prin:

  • Motilitate progresivă
  • Motilitate non-progresivă
  • Imotilitate

Totalitatea spermatozoizilor cu motilitate progresivă într-o spermă fertilă ar trebui să depăşească 32% în prima oră de observaţie (WHO, 2010).

Morfologia spermatozoizilor. Morfologia este de asemenea un parametru important al calităţii spermatozoizilor. Pentru a le analiza morfologia, aceştia sunt supuşi unui screening special folosind observarea individualizată sub microscop. Ȋntr-un eşantion fertil, spermatozoizii cu o morfologie normală ar trebui să depăşească 5% (WHO 2009).

Informaţii folositoare      

  • Pentru a determina cu acurateţe calitatea spermei unui bărbat şi capacitatea de fertilitate, e nevoie de cel puţin două analize diferite la un interval de două luni
  • Pentru analiza spermei, perioada de abstinenţă ar trebui să fie de 2-4 zile
  • Utilizarea drogurilor, bolile recente şi/sau febra pot afecta negativ calitatea eşantionului de spermă. Dacă există oricare dintre factorii mai sus menţionaţi este de preferat să se întârzie examinarea spermei pentru a nu conduce la concluzii false.
  • Fumatul, alcoolul şi greutatea corporală crescută sunt factori care afectează în mod negativ calitatea spermei.

Pregătirea spermei pentru inseminare

  • Partenerul dă un eşantion de spermă cu aproximativ două ore înainte de inseminarea planificată. Printr-o tehnică specială sunt selectaţi din eşantion spermatozoizii cu cea mai mare motilitate şi cea mai bună morfologie. Sunt plasaţi într-un mediu special unde dobândesc o motilitate şi mai mare şi devin mai activi.
  • Dacă sperma nu are motilitatea şi calitatea necesară în ziua inseminării, este posibil să fie nevoie de un al doilea eşantion. Este esenţial să se mărească numărul de spermatozoizi activaţi pentru a creşte şansele de succes.
  • Ȋn cazurile în care se ştie că există o problemă uşoară sau moderată a infertilităţii masculine se poate folosi crioprezervarea a 1-2 eşantioane de spermă. Ȋn ziua inseminării acestea pot fi folosite pentru a îmbunătăţi eşantionul nou.

Analiza spermei FISH

  • Analiza numărului cromozomilor din spermatozoizi se desfășoară folosind analiza FISH (hibridizarea fluorescenta în situ). Această tehnica ofera informații valoroase despre calitatea materialului genetic al spermei care nu ar putea fi posibilă prin analiza convențională a spermei. Ocurenta ratelor crescute de spermă cu un număr crescut de cromozomi sau cu un grad crescut de fragmente în ADN poate indica infertilitatea și o posibila cauza a FIV eșuat.

Determinarea procentajului de sperma cu material genetic fragmentat (MGF)          

Infertilitatea este o problema importantă socială și științifică în Europa. Eforturile recente se concentrează pe o investigație mai buna a problemelor legate de infertilitatea masculină. O analiza a materialului seminal a motilității și morfologiei spermei sunt testele principale pentru evaluarea fertilitatii masculine. Cu toate acestea, prin simpla analiza a materialului seminal, este imposibil de considerat parametrii precum calitatea materialului genetic al spermei.

Cercetarea științifică publicată pana acum afirmă ca materialul genetic al spermei este ‚programat’ să treacă prin multe schimbari în timpul maturizării. Aceste schimbari permit ca informația ADN valoroasă să fie transferată dinamic și neschimbată către ovul. Simultan face ca sperma să fie vulnerabilă la greșeli – critică pentru ambele este capacitatea sa de fertilizare și viabilitatea embrionului rezultat.

Aceste date au condus la nevoia unei evaluari mai cuprinzatoare a spermei și implementarea unor teste mai specifice care determină rata fragmentarii ADNului de către spermă (MGF). Studiile conduse pana acum au aratat ca ‚greșelile’ în condensarea procesului de ‚împachetare’ a ADNului sunt suficiente pentru a rezulta în ‚fracturi’ multiple în lantul materialului genetic.

Rezultatele adunate confirmă că eșantioanele de spermă cu un procent crescut de sperma cu material genetic fragmentat sunt direct asociate cu:

  • O rată scazută de fertilizare în încercarile FIV
  • O calitate scazută a embrionilor
  • Esecul implantarii embrionilor în uter
  • Procent mare de avorturi spontane fie dupa FIV, fie dupa conceperea spontană

Pentru specialiștii în reproducere este clar ca un eșantion ‚normal’ de spermă nu inseamna neaparat ca acesta este capabil de fertilizare, ceea ce explica probabil multele cazuri de infertilitate neexplicata până acum.

Fenomenul fragmentarii ADNului în spermă a condus la un interes de cercetare intens în anii recenți pentru a determina limita care afectează fertilitatea masculină nefavorabil. Din datele curente se pare ca fragmentarea care depășește 30% este legată în mod direct de infertilitate. În astfel de cazuri, deși ovului are mecanisme de corecție, nu pare a fi suficient pentru crearea embrionilor cu o compozitie genetică normală.

Cercetarea extinsă arată că fragmentarea materialului genetic este cauzată de diverși factori patologici precum varicocelul și diferitele infecții ale sistemului reproducător dar și din cauza factorilor din viata modernă precum expunerea la chimicale și toxine, fumatul – activ si pasiv, chiar și obiceiurile alimentare. Unele dintre cele mai importante schimbari care pot fi facute pentru a reduce problema sunt:

1)      Renuntarea la fumat

2)      Limitarea consumului de alcool

3)      Eliminarea alimentației cu conservanti chimici

4)      Introducerea meselor care să includa legume și fructe bogate în antioxidanti

În plus, vitaminele C,E și altele par să îmbunătășească structura ADN în spermă și deci rata sarcinii. În cazurile fragmentării cu grad crescut, prelevarea spermei direct din testicule, unde procentajul de fragmentare este mai mic, da rezultate foarte pozitive.

Cercetarea spermei și a parametrilor care afecteaza capacitatea de fertilitate progreseaza foarte rapid. Datele deja dezvaluite schimba felul în care se trateaza infertilitatea masculină.

Identificarea problemei combinata cu tratamentul special cu antioxidanti pot imbunătăți semnificativ ratele de succes ale incercarilor de reproducere. Simpla analiza a materialului seminal ar trebui combinată acum cu teste mai specializate pentru a completa examinarea.”

 


FIV
back to top